Herontwikkeling Woonzorgcentrum De Tol

Het Zorgbedrijf wil de verouderde zorgsite ‘De Tol’ herontwikkelen. Het nieuwe programma omvat een woonzorgcentrum met 120 kamers, een dienstencentrum en 60 assistentiewoningen. De site aan de Ruggeveldlaan toont zich als een groen parkje met mooie bomen en restanten van een oude dreef. Om de groene onderlegger maximaal te waarderen, kiezen we voor de inplanting van een grote aaneengesloten figuur, teruggetrokken ten opzichte van de Ruggeveldlaan, zodat de waardevolle bomen maximaal behouden blijven. Aan de achterzijde respecteren we de 30m grens ten opzichte van de autostrade waardoor de figuur vrij staat in het park.

We zoeken voor de inplanting van het volume geen aansluiting bij de omliggende gebouwen die elk een eigen richting aannemen ten opzichte van de aanliggende wegen. De richting van de historische dreef wordt de as waarop we ons gebouw, met een eigen, nieuwe orthogonaliteit positioneren. Zo krijgt het gebouw een unieke uitlijning ten opzichte van zijn buren en dat bevestigt zijn karakter van vrijstaande figuur. De figuur krijgt zo de connotatie van een kasteel in een park. Dat beeld houden we vast voor de uitwerking van het gebouw.

De grote vrijstaande figuur omschrijft twee buitenruimten, een publieker plein en een woontuin. Twee buitenkamers afgesloten van het geluid van de autostrade. Het publieke plein met een grote boom is de representatie van de gecultiveerde aanleg van het voorplein van een kasteel. Het kan voor allerlei buitenactiviteiten gebruikt worden. De collectieve tuin wordt aangelegd als een wilde, natuurlijke tuin met veldbloemen, grassen en heesters zodat hij een ander karakter krijgt dan het park eromheen. Het park wordt voor de rest hersteld met bomen, een wandelpad en een vijver die dienst doet als regenwateropvang en op hete zomerdagen voor verkoeling zorgt.

opdrachtgeverZorgbedrijf Antwerpen
samenwerkingCordeel Temse, Stabicom, CES
oppervlakte21.677m2 BVO
statuswedstrijd
datum2019 - 2020