Visie

We zijn het noorden kwijt.

Modern is inmiddels 100 jaar oud en alles is hedendaags.
Architectuur zullen we vanaf nu per gebouw moeten heruitvinden. Voor overkoepelende verhalen is geen plaats en dus sluimert er ironie in onze visieteksten.

De focus verschuift naar de context om betekenis te genereren. De context is het geheel aan ruimtelijke, fysieke en mentale gebeurtenissen omtrent een opdracht. De context is niet enkel de vooraf gekende aanleidingen, ook toevallige en banale omstandigheden tijdens het proces kunnen betekenis geven aan het gebouw. Elk proces kent z’n eigen dialectiek waarin niet alle contradicties en complexiteiten worden opgelost. Ze stollen tot een vernuftig geheel en geven het gebouw een unieke toon.
Authentiek zijn, kan niet meer in termen van originaliteit gedefinieerd worden. Een gebouw verdient de status van authenticiteit door telkens op een andere manier typologieën en reminiscenties te hercombineren in een buitengewoon geheel. Nieuw zijn is op een specifieke manier oud zijn.

We bouwen onaangepaste gebouwen, waarin het plan niet enkel het antwoord is op de eisen van de gebruiker, maar de aanzet tot (oneigenlijk) gebruik. Open en eigenzinnige gebouwen, waarin het samenleven wordt gestimuleerd.

Onze gebouwen bepalen ook de ruimte erbuiten en ertussen. Ze snijden openbare ruimte weg en creëren private en collectieve plekken. De status en overgang van de grenzen van die plekken, appelleert aan de maatschappelijke relevantie van het vak architectuur.

Samenwerkingen

Fotografie:

Dennis De Smet

Olmo Peeters

Filip Dujardin

Sepp van Dun

 

Stabiliteit:

Stabicom

Util Struktuurstudies

Tecon

Planet Engineering

Sweco

Triconsult

 

Technieken:

RCR studiebureau

Ingenium

Tecon

Sweco

Studie 10

BEC

Cenergie

 

Landschap:

Cluster Landscape

Land Landschapsarchitecten

Land in zicht

Bas Smets

 

Erik Wieërs

°1963 _ Erik Wieërs studeerde architectuur in Antwerpen (NHIBS, 1987) en licentiaat wijsbegeerte in Brussel (VUB, 1991). Momenteel is hij als docent verbonden aan de faculteit Ontwerpwetenschappen van de UA, waar hij architectonisch ontwerpen doceert. Hij was stichtend vennoot van Meta architectuurbureau en Huiswerk architecten. Hij is lid van de Welstandcommissie van de stad Antwerpen. In 2011 richt hij Collectief Noord op, samen met Pieter Eeckeloo, Christopher Paesbrugghe, Hans Van Bavel en Peter Wils.

Pieter Eeckeloo

°1980 _ Studeerde met grote onderscheiding af als architect aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen. Met zijn afstudeerproject was hij laureaat van Project 2 prijs en vervolgens nam hij deel aan de Meesterproef 2003 samen met Sannah Belzer. Van 2003 tot 2011 is hij projectarchitect bij Huiswerk architecten. In 2008 richt hij Onzeville op met Christopher Paesbrugghe, Sannah Belzer en Cristina Alegre. In 2011 richt hij Collectief Noord op, samen met Erik Wieërs, Peter Wils, Christopher Paesbrugghe en Hans Van Bavel. Momenteel is hij verbonden aan de faculteit Ontwerpwetenschappen van de UA, waar hij architectonisch ontwerpen doceert.

Peter Wils

°1980 _ Studeerde architectuur aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen, Met zijn afstudeerproject ‘Luchtbal een visie’ was hij laureaat van Project 2 prijs. Van 2005 tot 2011 was hij projectarchitect bij Huiswerk architecten waar hij verantwoordelijk is voor en meewerkt aan diverse projecten waaronder het Politiekantoor te Schoten en 67 sociale woningen te Pijpelheide. In 2011 richt hij Collectief Noord op, samen met Erik Wieërs, Pieter Eeckeloo, Christopher Paesbrugghe en Hans Van Bavel.

Christopher Paesbrugghe

°1980 _ Studeerde architectuur aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen. Hij was twee jaar medewerker bij Stephane Beel Architecten. Van 2006 tot 2011 is hij projectarchitect bij Huiswerk architecten waar hij verantwoordelijk was voor en meewerkte aan diverse projecten waaronder privéwoningen in ontwikkeling Regatta te Antwerpen en studentenhuisvesting Kantienberg te Gent. In 2008 richt hij Onzeville op met Pieter Eeckeloo, Sannah Belzer en Cristina Alegre. In 2011 richt hij Collectief Noord op, samen met Erik Wieërs, Pieter Eeckeloo, Hans Van Bavel en Peter Wils.

Hans Van Bavel

°1980 _ Studeerde architectuur aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen. Van 2007 tot 2011 is hij projectarchitect bij Huiswerk architecten waar hij verantwoordelijk is voor en meewerkt aan diverse projecten waaronder het Militair Hospitaal te Antwerpen en basisschool Alberreke te Antwerpen. In 2011 richt hij Collectief Noord op, samen met Erik Wieërs, Pieter Eeckeloo, Christopher Paesbrugghe en Peter Wils.

Niels Vanvaerenbergh

°1988 _ Studeerde architectuur aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen, waar hij met onderscheiding afstudeerde. Vanaf april 2011 werkt hij bij Collectief Noord Architecten.

Juri Jansen

°1989 _ Studeerde architectuur aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen, waar hij zijn bachelor en master behaalde met grote onderscheiding. Hij werd geselecteerd voor de Meesterproef 2012-2013 en de Baksteenprijs 2012. Vanaf augustus 2012 werkt hij bij Collectief Noord Architecten.

Bert Faveere

°1986 _ Studeerde architectuur aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen, waar hij met onderscheiding afstudeerde. In 2010-2013 was hij medewerker bij zowel Plus Office Architecten als bij M10 Architecten, waar hij meewerkte aan verscheidene projecten en wedstrijden. Vanaf 2013 werkt hij bij Collectief Noord Architecten.

Sarah Goossens

°1991 _ Studeerde voor ingenieur-architect aan de UGent, afstudeerrichting stadsontwerp en architectuur, waar zij haar master behaalde met grote onderscheiding. In 2014-2018 was zij medewerker bij awg architecten waar ze meewerkte aan verscheidene projecten. Sinds 2014 werkt ze mee aan verschillende projecten rond participatie via Antwerpen Aan’t Woord. Vanaf mei 2018 werkt zij bij Collectief Noord Architecten.

Ruben Hoet

°1991 _ Studeerde voor ingenieur-architect aan de KULeuven, department ASRO, waar hij met onderscheiding afstudeerde. In 2015-2018 was hij medewerker bij Krul Architecten en liep hij stage bij Taichi Mitsuya & Associates. Sinds April 2019 werkt hij bij Collectief Noord Architecten.

Marie Van Parys

°1996_Studeerde architectuur aan de Campus Sint-Lucas Gent, waar zij haar master behaalde met onderscheiding. In 2018 studeerde ze een semester aan de Bauhaus Universiteit in Weimar. Sinds Januari 2020 werkt zij bij Collectief Noord Architecten.

Hanne Vanherck

°1997_Studeerde architectuur aan de KU Leuven campus Sint-Lucas Brussel, waar zij haar master behaalde met onderscheiding. Daarna behaalde ze een educatieve master in de ontwerpwetenschappen aan de KU Leuven. In 2018 studeerde ze een semester aan het Politecnico di Torino in Turijn. In 2021 – 2022 was zij stagiair architect bij Vanhalewyck en Marco Architects. Vanaf september 2022 werkt zij bij Collectief Noord Architecten.

Nathalie Volders

°1999_Studeerde architectuur aan de Universiteit Antwerpen, waar zij haar master behaalde met grote onderscheiding.
In 2021 studeerde ze een semester aan de Czech Technical University in Praag. Vanaf januari 2024 werkt zij bij Collectief Noord Architecten.