Dierencrematorium Lommel

Het dierencrematorium is een grenshuis. Op de rand van de Lommelse Sahara staat een laatste gebouw dat op het eerste gezicht twijfelt tussen een huis en een industriegebouw. Het gebouw heeft een ommuurde tuin die als een hortus conclusus in het ruige natuurgebied dienst doet als strooiweide.

Het dierencrematorium is opgevat als een compact gebouw met twee verdiepingen. Dit laat toe de opbaarkamers en de wachtruimten op de eerste verdieping te plaatsen waar ze in alle rust en zonder inkijk kunnen genieten van het omringende landschap. Een slimme positie van de lift maakt de twee belangrijke circulaties (publiek en privaat) tegelijk mogelijk zonder elkaar te kruisen. Deze insteek zorgde voor een zeer helder plan, waardoor de architectuur haar dienende rol kan spelen.

Het dierencrematorium maakt deel uit van een masterplan voor de gehele site, waarvan ook het dierenasiel deel uitmaakt. Beide gebouwen zijn gelegen aan een nieuwe weg die het industriegebied verbindt met het achterliggende natuurgebied. Zowel het asiel als het crematorium hebben een omsloten tuin, waardoor het landschap tussen de gebouwen ongehavend kan blijven en ze als twee stempels in het landschap gelegen zijn.