Militair Hospitaal Antwerpen sociale woningen

Het masterplan voor het militair hospitaal maakt een duidelijk onderscheid tussen enerzijds gebouwen die zich vrijstaand in het binnengebied bevinden en zich schikken volgens de orthogonaliteit van de bestaande hospitaalgebouwen, en anderzijds de gebouwen die zich bevinden aan de rand van de site die eerder een geknikt en gevarieerd karakter vertonen. Binnen deze opdeling behoren de gebouwen voor de sociale koop -en huurwoningen tot de gebouwen die de rand vormen van de site. 

Bij het ontwerp van de gevels ligt de nadruk op de continuïteit en massiviteit van de wand. De meer willekeurige plaatsing van gevelopeningen/ de afwezigheid van een doorlopend (bouwkundig) ritme en het weglaten van woningscheidende elementen in de gevel ondersteunt deze continuïteit. Uitzondering hierop vormt de gevel in de Lange Leemstraat, waar de gevelindeling regelmatig en formeel is, in overeenstemming met het stedelijke karakter van deze straat.  

De woningenstrook van de ‘Joodse School huur’ en ‘Joodse school koop achterbouw’ bevindt zich op het tweede plan en zoekt een positie tussen de bouwblokrand en het park in het binnengebied. Het bestaat uit gestapelde duplexwoningen toegankelijk vanop de grond en via één buitenpasserelle op de tweede verdieping. Het is dus naast een studie in het bouwen binnenin het bouwblok, ook een studie naar het ervaren van een woning ipv een appartement.

opdrachtgeverWoonhaven Antwerpen / ARRO Antwerpen
samenwerkingGrontmij
oppervlaktehuur: 2100m2 / koop: 710 m2
statusvoltooid
datum2005-2013
fotoSepp Van Dunn / Collectief Noord